Αρχική σελίδα » Προπτυχιακές Σπουδές » 4ο Έτος » Μαθήματα

BAΣΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 7ου και 8ου (Ζ’ και Η’) ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΗΣ Α’ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Στόχος της εκπαίδευσης των φοιτητών του 7ου και 8ου εξαμήνου είναι η εισαγωγή στην κλινική Ιατρική και η ανάπτυξη της σχέσης φοιτητού - ασθενούς βασισμένης πάνω στη φροντίδα και την αγάπη για τον ασθενή.

Το μάθημα της Σημειολογίας – Νοσολογίας περιλαμβάνει δύο ενότητες: α) την Κλινική και Εργαστηριακή Σημειολογία και β) τη Νοσολογία συστημάτων και τα κλινικά σύνδρομα

Το τυπικό ωράριο εργασίας αρχίζει στις 08.00 ακριβώς και τελειώνει στις 12.00.

Προαιρετικά, και στα δύο εξάμηνα, δίνεται στους φοιτητές η δυνατότητα να συμμετέχουν, κατά τις απογευματινές ώρες, στην εφημερία της κλινικής. Ομάδες 2-3 φοιτητών ανά εφημερεύοντα ιατρό εξοικειώνονται  με τη διαδικασία παραλαβής και αντιμετώπισης επείγοντος περιστατικού.

 7ο (Ζ’) ΕΞΑΜΗΝΟ

 Α. Κλινική και Εργαστηριακή Σημειολογία:

1. Εισαγωγικά περιλαμβάνει γενικές αρχές προσέγγισης του ασθενούς, τη λήψη ιστορικού (ανάλυση και αξιολόγηση πληροφοριών) και την αντικειμενική εξέταση (επισκόπηση, ψηλάφηση, επίκρουση και ακρόαση). Στη συνεχεία παρουσιάζονται αναλυτικά η συμπτωματολογία και η αντικειμενική εξέταση κατά συστήματα ή ανατομικές περιοχές. Η εκπαίδευση γίνεται τόσο σε θεωρητικό επίπεδο με από αμφιθεάτρου διαλέξεις και προβολές με Video. Σε πρακτικό επίπεδο γίνεται άσκηση στους θαλάμους των ασθενών (1 ώρα),  αρχικά κατά συστήματα με ειδικούς ιατρούς και εν συνεχεία ολοκληρωμένη λήψη ιστορικού και αντικειμενική εξέταση.

2.  Εργαστηριακή Σημειολογία: Σκοπό έχει την περιγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων και παρακλινικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ιατρική πράξη κατά συστήματα. Παράλληλα γίνονται μαθήματα τεχνικών μοριακού ελέγχου.

 Β.  Νοσολογικές οντότητες (Νοσολογία):

Περιγράφονται η αιτιολογία η παθολογική φυσιολογία, η κλινική εικόνα, η διαγνωστική μεθοδολογία, η διαφορική διαγνωστική και οι βασικές θεραπευτικές αρχές των βασικότερων νοσολογικών οντοτήτων της Παθολογίας κατά συστήματα. Στο Ζ εξάμηνο εξετάζονται τα συστήματα αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιογεννητικό, ογκολογία και νευρικό. Για την πληρέστερη κατανόηση των νοσολογικών οντοτήτων αναπτύσσονται χαρακτηριστικά διδακτικά περιστατικά.

Ωρολόγιο πρόγραμμα 7ου εξαμήνου

 

 

8ο (Η’) ΕΞΑΜΗΝΟ

Α. Συνεχίζεται η ανάπτυξη των βασικών νοσολογικών οντοτήτων με τα υπόλοιπα συστήματα. Αναπτύσσονται τα νοσήματα του αίματος, του συνδετικού ιστού, των ενδοκρινών αδένων και τα λοιμώδη νοσήματα. Οι διαλέξεις πλαισιώνονται από την παρουσίαση χαρακτηριστικών για την κάθε νόσο διδακτικών περιστατικών.

Β. Αναπτύσσονται  τα μεγάλα κλινικά σύνδρομα (π.χ. πυρετός, ηπατομεγαλία, σπληνομεγαλία, δερματικές εκδηλώσεις συστηματικών νόσων, παρανεοπλασματικές εκδηλώσεις,  αιματουρία, καταβολή, απώλεια βάρους, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος) και διδάσκεται η μεθοδολογία της διαφορικής διάγνωσης.

Γ. Στο εξάμηνο αυτό διατίθεται περισσότερος χρόνος (δύο ώρες) στη κλινική άσκηση στους θαλάμους των ασθενών, δίδοντας στους φοιτητές πρωτοβουλία για πλήρη λήψη ιστορικού και αντικειμενική εξέταση. Στη συνέχεια παρουσία του επιβλέποντος συνεργάτη γίνεται συζήτηση του ιστορικού, των ευρημάτων της αντικειμενικής εξέτασης και του εργαστηριακού ελέγχου καθώς και διαφορική διάγνωση.  

Ωρολόγιο πρόγραμμα 8ου εξαμήνου